Att förutspå en bästsäljare

Bitterpitten tipsade om att jag kunde skriva om saker jag retar mig på och där finns det ju en hel del att skriva om.
En av de saker jag retar mig på, är alla dessa ”förståsigpåare” eller böcker skrivna av sådana som påstår sig ha löst gåtan med vad som gör en bok till en bästsäljare.
Låt mig spara er både tid och pengar: Ingen vet detta, ingen!
Ibland har jag sett människor skriva inlägg där de påstår sig redan ha prickat in alla böcker som blivit bästsäljare. I efterhand alltså. Detta var inget de skrev ett ord om innan någon annan ens visste namnet på boken. Det är alltid enkelt att vara klok i efterhand, som det ju heter 😉

Jag kan försäkra er om att om det funnits en person som verkligen kunnat avgöra vilka böcker som blir succéer redan när de kommer in som manus till förlagen, då hade inte bara den personen haft massor att göra, denne hade även blivit mycket förmögen. Förlagen hade nämligen budat över varandra för att få just vederbörande att gå igenom deras manushögar. För den enda gång förlagen vet att en bok kommer att sälja, är när en redan framgångsrik författare ska släppa sin nästa bok. En debutant som ingen hört talas om, är omöjlig att förutspå.
Ett bra exempel är ”Kaninen som så gärna ville somna”. Det manuset refuserades hos samtliga förlag som författaren skickade det till. Ingen trodde att det skulle sälja. Utom författaren själv, som efter egenutgivning blev väldigt rik.
Kort sagt: Att köpa en bok som berättar hur du skriver en bästsäljare, är att kasta pengarna i sjön. Att lyssna på någon som påstår sig kunna förutspå vilka manus som kommer att sälja bra som böcker, är att slösa bort en massa tid.
Vad man gör som förläggare är att spekulera. Lite som med aktier alltså. Man tror, men man vet absolut aldrig säkert. Och det är de manus man tror på, som man går vidare med.
Hade vi vetat, hade ingen varit gladare än just förläggarna 😉

Dezmin

16 svar till “Att förutspå en bästsäljare

 1. Många önskar nog att de hade den färdigheten. Lyckas man sedan övertyga någon annan om att man har den så kan man säkert tjäna sig en hacka på att luras 😉

  Gillad av 1 person

 2. Ja, så trött jag kan bli på ‘alla’ som säger: ”Gör si, gör så – för dååå … ”
  Som att uppfinna en enda medicin som botar alla sjukdomar … genom att inta ett pyttelitet piller – en gång. Klart! Frisk!

  Gillad av 2 personer

  • Visst blir man trött. En del verkar faktiskt på riktigt tro att de vet hur man skriver en bästsäljare. Jättebra för dem. Då är det ju bra för dem att sätta igång och skriva den och sedan luta sig tillbaka och se när pengarna forsar in på kontot.

   Gillad av 1 person

 3. Det är alltid kul att gnälla av sig lite. Förr fanns det något som hette Irritationsombudsmannen på en baksida av en kvällstidning, riktigt roligt att läsa!

  Gillad av 1 person

 4. Intressant inlägg! Och sant att det verkar vara omöjligt att finna ”formeln” för succé. Däremot finns det många som vill berätta om den.
  Men är det inte som med alla andra quick fixes? Typ ”gå ner fem kilo på en vecka” eller ”så säkrar du din karriär i fem steg” – det finns alltid en publik. För sådan är ju människan; går det att ta en genväg så är det många som gärna betalar en slant (för t.ex. plusartiklar, föreläsningar och böcker) för att få veta hur. Vi vill gärna nå målet, men helst utan den ansträngning som det innebär att göra jobbet för att ta sig dit.

  Gillad av 1 person

 5. Tänkte på det du skrev i förra inlägget, om saker att skriva om på bloggen. Hur det är att ha och arbeta på förlag är jag nyfiken på. Sedan älskar jag ju att läsa om andras vardag, livet och tillvaron i stort och litet, men det är ju inte alla som tycker om att skriva om det. Trevlig helg😊

  Gillad av 1 person

  • Det ska jag absolut skriva om, tack för tips! 🙂
   Min vardag är så tråkig att jag befarar att det blir väldigt trista inlägg då, men om något nytt intressant händer, ska jag absolut blogga om det.
   Trevlig helg! 🙂

   Gilla

 6. Gör si, gör så, då lyckas du. Jag blir så trött på sådana färdiga koncept. Tänker på alla vilsna som tror på dessa mirakelkurer men som jag tror mest blir lurade. Verkligen något att irritera sig på. Och ett intressant inlägg blev det också.
  Säger som Louise om annat att skriva om. Förlagsbiten läser jag gärna om. Och något om hur skrivandet blev din grej. Oj vad otydligt. 😃Äh… Ja, tolka det som du vill. 😊

  Gillad av 1 person

  • Eller hur? Det finns inga mirakelvägar eftersom ingen vet. De enda som tjänar pengar på sådana råd och böcker, är de som hävdar att de har lösningen.
   Tack för tipsen! Det ska jag absolut skriva om 🙂

   Gillad av 1 person

 7. Så där ja….Nu blev det mysig stämning på bloggen 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s