Vikten av att läsa noga

Louise hade ett önskemål om att få veta mer kring förlagsarbetet. Jag har ju skrivit lite om det tidigare, men det finns såklart mer att berätta där. Dock är jag osäker på vad ni är mest nyfikna på, så jag skriver lite om det jag känner är viktigast, så får den som vill ställa frågor kring sådant denne saknar.

Innan jag själv satte mig på andra sidan och antog rollen som förläggare, hade jag nog en lite annorlunda uppfattning om hur det skulle vara. Jag var t ex helt övertygad om att folk verkligen läste vad förlagen sökte efter och läste det noga. För så gjorde ju jag.
Nu har jag insett att det är ovanligare än man kan tro. Väldigt många manus vi får in tillhör inte ens vår nisch, detta trots att vi varit väldigt tydliga på den punkten under manusfliken.
Eftersom vi bara är två stycken och inte har någon tid att läsa manus som inte faller under vår nisch, har vi även uttryckligen bett författaren redogöra för hur deras manus platsar hos oss. Även det här missas frekvent. Alternativt har man läst och skickar in med en kort beskrivning och orden: ”Jag tycker att mitt manus passar er nisch perfekt!” Detta trots att inget ser ut att passa in när man läser beskrivningen av handlingen. Om sedan någon av oss ber vederbörande att förklara hur de tänkt (man tänker ju att det eventuellt kan vara någon brist i kommunikationen) svarar vederbörande med att ändå skicka in manuset med orden: ”Läs och bedöm själva.”
Om vi hade haft tid att traggla oss igenom vartenda manus som kommer in för att leta efter något som eventuellt passar in, hade det ju inte varit några problem. Men vi har inte tid att leta efter detaljer som gör att det kan platsa hos oss och finns inga sådana med, är det inte intressant för oss eftersom vår målgrupp förväntar sig en viss typ av innehåll.
Alltså: Har förlaget ni skickar manuset till en väldigt tydlig nisch, läs ännu noggrannare.
Vi har fått in väldigt välskrivna manus. Dessvärre inte alls inom vår nisch. Då spelar det heller ingen roll hur välskrivet det är, det blir nej ändå.
Får vi däremot in ett manus där handling eller samhällskritik ligger helt rätt, men som inte är det mest välskrivna, är det större chans att vi går vidare med det.
För i slutändan är det ju historien som ska tilltala läsarna och språket kan man alltid jobba med.
Det här är nog den största ögonöppnaren för mig. Alltså att många läser väldigt slarvigt vad förlaget söker efter.
Är ni noggranna med att läsa vad förlagen söker efter? De större förlagen är ju sällan nischade, men de mindre är det ofta.

Dezmin

Annonser

8 svar till “Vikten av att läsa noga

 1. När jag skickade in mitt första bokmanus kollade jag ganska noga men det kan säkert ha blivit skickat till något förlag som inte borde ha haft det. Information är ju det svåraste som finns!

  Gillad av 1 person

  • Ja, ibland kan det vara lite lurigt, men då brukade jag kolla vad de gett ut tidigare, så kunde jag bilda mig en uppfattning utifrån det 🙂
   Vi har dock försökt vara väldigt tydliga med vilken sorts manus vi är intresserade av.

   Gilla

 2. Optimismen hos dem som skickar in utanför nischen tycks det inte vara något fel på i alla fall. Det känner jag kan vara glädjande ändå – men, inte optimalt för er.
  Slås av tanken … kanske går det att förtydliga er nisch? Verkligen i klarspråk där alla – oavsett ålder, sådana som ännu inte debuterat och även drivna författare som prövar att skriva i en för dem ny genre. Samhällskritiskt, är ett ord som är tydligare för mig än PK, kanske också för andra? Ja, det skulle ju i så fall vara för dem som l ä s e r vad ni söker för manus.
  Bara lite spontana tankar en supersolig tisdag i Stockholm 🙂

  Gillad av 1 person

  • Hehe, nej den är det sannerligen inget fel på 😉
   Samhällskritiskt kan ju även innebära kritik från det vänsterliberala hållet och det är ju inte riktigt det vi är ute efter. Vi har i alla fall försökt vara så tydliga vi kan, så de manus vi får in från författare som inte har förstått vad vi söker efter, får vi nog leva med.
   Låter härligt! Här är det också mycket sol och jag har ägnat en stor del av dagen åt att putsa fönster 🙂

   Gilla

 3. Jag kollar allt. Kontrollfreak till naturen, eller ja åtminstone när det gäller sådant här. Dessutom tycker jag att det tyder på respekt för mottagaren om jag bemödat mig att skicka just det som efterfrågas på det sätt det efterfrågas. Ändrar marginaler, justerar teckensnitt, skickar rätt sorts personliga brev med pitchar eller synopsis eller vad det nu må vara som önskas. Och kollar om de gett ut ungefär den sorts manus jag skrivit. Tidskrävande men förhoppnkningsvis värt det. Vill ju inte bli bortsållad pga något praktiskt som stör och ger dåligt intryck.
  Precis som du har jag blivit oerhört förvånad när jag fått upp ögonen för hur nonchalanta vissa aspirerande författare verkar. Eller är de inte läskunniga?! 😉

  Gillad av 2 personer

  • Smart, mycket smart! Det kommer garanterat att hjälpa dig en bra bit på väg.
   Ja, jag är väldigt förvånad över nonchalansen hos en del författare. För läskunniga bör de väl vara 😉 Man får nästan utgå ifrån det.
   Dock förstår jag inte vad de tror att de vinner på att INTE läsa ordentligt. Det är ju bortkastad tid, både för dem själva och för förlaget.

   Gillad av 1 person

 4. Jag kan tänka mig att en del skickar på vinst och förlust och / eller ; okej, men om de bara läste MITT manus, så skulle de fastna för genren … Med tid och erfarenhet tror och hoppas jagatt de flesta lär sig. Jag är noga själv, bl a för att det är tråkigt att få massa refuser för att man skickat fel… Det räcker med dem man får😉
  Tack för bra inlägg!

  Gillad av 1 person

  • Ja, man undrar hur de tänker och grejen är ju att det bara kommer att sluta i besvikelse för dessa.
   Precis, brukar vara alldeles tillräckligt med sådana man får trots att man skickat till rätt förlag 😉
   Varsågod! 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s