Skatteplanering

Ingen har väl missat nyheten om den svenska stjärnförfattaren och hans skatteplanering. Ja, det är en han och på Flashback har de redan grävt fram vem det är, men jag ska inte outa honom här, gräva får ni göra själva.
Däremot är även detta något jag stör mig på. Kanske inte så mycket kring skatteplanering, då många gör det lagligt dessutom och jag tycker själv att skatterna i det här landet är helt horribelt höga om man ser till vad man får ut i form av välfärd, men det är en annan diskussion.
Istället tänkte jag reflektera lite över hyckleriet som så ofta uppdagas i samband med dessa avslöjanden. För väldigt ofta visar det sig vara någon som offentligt basunerat ut att det är sååå bra med höga skatter och att alla bör se det som sin plikt att betala. Att personen själv inte är så skattebenägen, är tydligen inte lika viktigt att yppa högt.
Undrar om hyckleriet eventuellt är störst just i Sverige? Kanske för att det blivit en sådan ”viktig” sak just här att tycka ”rätt”, oavsett hur ologiskt en del av detta är.
Det är i alla fall min teori. Samma gäller ju turerna kring Özz anlitande av svartarbetare där bl a Akilov var en av dem han, hans syster och svåger, anlitat.
Jag har börjat gå efter devisen: Ju mer någon slår sig för bröstet och öppet skryter om vilken moralisk eller klok person man är, desto mer bör man tvivla på det.
Det slår nämligen nästan aldrig fel 😉

Dezmin

Annonser

12 svar till “Skatteplanering

 1. Håller med! Sådana som skryter mest om vilken mönstermedborgare man är är ofta största hycklaren också.
  Jag såg också vem det var och blev inte förvånad. Att hyckla går bra tills man åker dit 😉

  Gillad av 1 person

 2. Det mest klassiska exemplet på det, är väl fenomenet ABBA. På 70-talet var dom hatade för att dom var kommersiella och tjänade pengar. Bland vänsterns proggrörelse gick det så långt att ABBA-Frida inte fick spela in Michael Wiehes”Flickan och kråkan” för att hon var kommersiell. Men när vänsterproggarna själva började tjäna pengar då gömde dom pengarna utomlands. Detta uppmärksammade Magnus Uggla och ändrade texten på Wiehes låt ”Vem kan man lita på” till att handla om när Björn Afzelius skattefuskade. Magnus fick dra in låten.

  Det mest ironiska är att Benny Andersson som utmålades som kommersiell kapitalist är den som är mest ivrig att betala skatt. Han är även feminist och röstar på FI. Så kan det gå.

  Gillad av 1 person

  • Kände inte till det där med ”Flickan och kråkan” och du har så rätt i allt du skriver.
   När det gäller Abba är väl dock Björn Ulvaeus av en direkt motsatt åsikt än Benny, har jag för mig.
   Jag avskyr hycklare, de är värre än dem som åtminstone har den goda smaken att vara tysta när de skattefifflar.

   Gilla

 3. Haha, där är jag benägen att hålla med.

  Gillad av 1 person

 4. Jag minns när jag började jobba och kände en sådan stolthet inför att betala skatt, det var tider det 😀

  Men har inte författaren i fråga rätt i att om man varit skriven/bosatt i ett annat land och skattat där så ska pengarna inte beskattas igen i Sverige? Det var nog ingen slump att t.ex. Anja Pärson bosatte sig i Monaco under sin karriär.
  Hur fungerar det för någon som arbetat i exempelvis Kanada och bott där i typ fem år, sparat ihop en skattad slant på sparkontot, inte ska pengarna beskattas igen vid hemflytt?
  Nu förväntar jag mig inte att du ska vara någon skatteexpert, men om du vet så lär jag mig gärna något (inför alla framtida rikedomar utomlands, haha) 😀

  Gillad av 1 person

  • Ja, det var tider 😀
   Jag känner inte till detaljerna i just det här (de, eftersom det egentligen rör sig om två författare) fallet. Men det har uppenbarligen inte gått rätt till eftersom svenska myndigheter ju följer svensk lag och om de är föremål för utredning, har det ju brustit någonstans.
   Jag vet inte om det ändrats under senaste åren, men de pengar som t ex maken tjänat utomlands och skattat för där, finns kvar på hans bankkonto där. Detta eftersom tidigare i alla all, tvingades man skatta på pengarna en gång till, efter svensk skattesats om man förde över dessa till landet. Alltså, först skattade man i landet man bott och jobbat i, men tog man in pengarna till Sverige, fick man ”skatta upp” till svensk skattesats.
   Som sagt, reglerna kan ju ha ändrats sedan dess, men det vore ju dumt att chansa, för reglerna kan ju ändras igen. Och rör det sig om mycket pengar förlorar man enorma summor.
   Detta är också anledningen varför folk skatteplanerar. Gör man det på rätt sätt är det ju ingen fara, men om man gör det på ett olagligt sätt, finns ju alltid risken att man åker dit. Skulle gissa att det är något sådant som skett i det här fallet.

   Gillad av 1 person

   • På så vis, det visste jag inte! I någon mån är det väl ett logiskt resonemang från staten. Undra om man kan ta med sig pengar till USA och ”nedtaxeras”, knappast 😂
    Jag hörde en intervju med Alexander Bard där han pratade om framtidens ekonomi och hur man kommer att kunna ha sina pengar någon annanstans, kommer kunna välja att betala momsfritt genom att genomföra transaktioner utomlands o.s.v. Intressant, men lite komplicerat för en lekman såklart 😄
    Men det vore ju märkligt om inte den tekniska revolutionen och ekonomiska globaliseringen förde med sig en del innovativa lösningar. Kanske tvingar det fram en skattereform där medborgarna får ökat eget ansvar = betala mindre i skatt? Staten kommer ändå att ha svårt att få tag i pengarna och det enda logiska då är att vi själva betalar för vissa samhällstjänster.

    Gillad av 1 person

    • Haha, det blir väl knappast troligt 😀 Men hade ju varit fantastiskt om det kunde bli så.
     Skulle gissa att han tänker att Bitcoin är ett alternativ då, för jag har funderat i de banorna också. Hur skulle staten kunna ha koll på den valutan? Det blir ju nästan omöjligt. Men då har jag inte lyssnat på den intervjun, så jag vet inte om det var så han resonerade. Hur som helst borde det bli möjligt att få ta mer ”eget ansvar” om den här utvecklingen håller i sig och då ska det bli väldigt intressant att se hur de politiskt korrekta gör i så fall? 😉

     Gillad av 1 person

     • Ja, någon form av kryptovaluta tror jag att det handlade om. I en mer tekniskt globaliserad värld blir det svårt för en stat att upprätthålla maktfullkomligheten över medborgarnas pengar, exempelvis kontrollera om moms betalas (som i Bards exempel).
      Det ekonomiska systemet är ju redan på väg att välta, mycket beroende på demografin, där allt fler lever längre eller på olika vis ska försörjas av det gemensamma o.s.v. och med pyramidspelsupplägget som är svensk välfärd så hamnar vi på pottan när ökade skatter (enligt viss politik) är den enda lösningen.
      När input inte längre motsvarar vad vi får tillbaka sänks motivationen att bidra (eller, som Leif Östling rimligt sa: Vad fan får jag för pengarna?) Det lärde jag mig av en socialdemokrat en gång i tiden 😄

      Gillad av 1 person

      • Gissade nästan det 🙂
       Haha, ja Leif Östling sammanfattade det väldigt bra, tycker jag. Och han borde verkligen veta med tanke på vad han tjänat. Inte roligt när man betalar sådana summor i skatt, men får en halvdan välfärd tillbaka 😦

       Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s