Vänförfrågan

Här kommer då recensionen på Vänförfrågan av Laura Marshall.
Boken handlar om följande:

”Du har fått en vänförfrågan från Maria Weston.”

Mejlet från Facebook gör Louise bestört och illamående. Maria Weston har varit försvunnen i över 25 år. Senast hon sågs var på avgångsklassernas avslutningsfest 1989. Sedan den kvällen har hon varken setts till eller hörts av. Alla tror att hon är död.

Louise har levt hela sitt vuxna liv med känslan av att hon bär skulden till Marias mystiska försvinnande. Och nu är Maria tillbaka – eller? Louise tvekar först men nyfikenheten tar över och hon bekräftar vänförfrågan och klickar sig in på Marias profilsida. Det blir början på en mardröm.

Jag skulle inte säga att det blir en mardröm, men boken är absolut spännande. Inte nervkittlande spännande, men så pass att man läser vidare för att se hur det ska gå.
Handlingen varvas mellan dåtid och nutid där man får följa Louise i nutid från att hon får en vänförfrågan från Maria, som alltså antas vara död. Samt dåtid, när Louise går i skolan och träffar Maria för första gången.
Den ena upplösningen kan man räkna ut ganska lätt, men handlingen visar sig ha ännu en twist, som är omöjlig att räkna ut. Inte för att man som läsare missar den, utan för att författaren helt enkelt inte ger läsaren en chans att göra det.
Jag gillar oväntade vändningar, men det är under förutsättning att läsaren åtminstone getts en tillstymmelse till möjlighet att räkna ut det. I Vänförfrågan rullas istället förklaringen upp efter twisten avslöjats.

Jag hade ganska höga förväntningar på den här boken och kanske var det därför som jag blev aningen besviken. För själva idén är riktigt bra, den är bara utförd på ett lite för ogenomtänkt sätt. För när man efter twisten får veta hur allt hänger ihop, kan åtminstone jag se flera möjligheter där författaren kunnat lägga in hintar utan att läsaren skulle få det för enkelt att räkna ut det sista.

Vänförfrågan är en helt okej bok och bitvis väldigt spännande, men någon wow-känsla efterlämnar den inte. Inte som t ex Du, eller Innan jag somnar.
Helt okej läsning, men inte mer än så.

Vänförfrågan

Dezmin

5 svar till “Vänförfrågan

 1. Vad synd när en bok man haft förhoppningar om, inte riktig lever upp till dem. Men så är det också en svår konstant skriva något som verkligen sticker ut och gör det på rätt sätt. Jag får se om jag läser den, blev lite mindre taggad på den nu efter din recension. 😉

  Gillad av 1 person

 2. ”Konst att”, skulle det ju stå.

  Gillad av 1 person

  • Den är inte dålig, men förstår om du blir lite mer avvaktande nu.
   Precis, det är en svår konst att skriva något som sticker ut OCH förvalta en idé på ett bra sätt. För idén är det inget fel på, det är mer HUR hon gjort det som inte blev helt ultimat, tyvärr.

   Gillad av 1 person

   • Precis, det har du rätt i, det är också en viktig del. Och hon verkar ju ha tagit lite för hårt fasta på att överraska till varje pris som det låter, iaf. På bekostnad av att läsaren inte känner sig helt och hållet delaktig.

    Gillad av 1 person

    • Exakt! Kanske för att den första delen av gåtan (den kring själva vänförfrågan) är betydligt enklare att räkna ut. Men då hade det varit smartare att åtminstone hinta om det andra, för nu får man reda på allt i efterhand, vilket inte gör att man känner sig delaktig i historien. Snarare att författaren stängt läsaren ute från väldigt väsentliga detaljer som hon enkelt kunnat väva in utan att de blev för uppenbara.

     Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s