Manusläsning

Jag ägnar mig åt mer läsning än skrivande för närvarande.
Inte mig emot eftersom skrivandet går så vansinnigt tungt just nu och inspirationen därför lyser med sin totala frånvaro 🙂
Vi har i alla fall fått in ett manus som äntligen verkar hålla för utgivning. Sist detta hände var för över ett år sedan. Då förstår ni själva hur många manus som sållas bort, endast för att de är för taffligt skrivna.

Det sägs ju ofta att förlag får in tusentals manus per år (åtminstone de stora förlagen) och det stämmer förstås. Men det hade varit intressantare att veta hur många manus som går vidare till en hårdare granskning och som inte refuseras nästan direkt. För i slutändan är det ju de manus som gått vidare till en slutgiltig bedömning som egentligen konkurrerar om en utgivning. Inte den mängd manus som knappt lästes och som fick vändande refuser.
Jag skulle gissa att det ser liknande ut hos alla traditionella förlag, procentuellt alltså. Då förstår ni också hur vansinnigt många manus som sållas bort i ett tidigt skede.
Chanserna ökar väsentligt om författaren lagt ner tid och omsorg på att skriva ett så välslipat manus som möjligt. Det är inte säkert att det tar sig genom nålsögat ändå, men jag kan garantera att det har oändligt mycket större chans.
Något att tänka på för den som sitter med sitt första manus och är redo att skicka in det. Den som varit med ett tag, vet ju redan allt det här 🙂

Dezmin

6 svar till “Manusläsning

 1. Ja faktiskt, det var verkligen så länge sedan! 😳 Då förstår man också varför de större förlagen ger ut så få debutanter x år. Instämmer helt med dig 🙂

  Gillad av 1 person

  • Visst gör man, för av allt som kommer in, tar de bara ett fåtal manus vidare och eftersom de får in betydligt fler manus än vi får, så blir effekten för oss att vi får vänta ett tag innan vi får in ett manus som alls går att gå vidare med 🙂
   Ja, det var verkligen länge sedan 🙂

   Gillad av 1 person

 2. Ja, att komma igenom nålsögat är lika lätt som att hitta hår på en flintskalle….. Tur att man kan göra e-böcker och ljudböcker i alla fall.

  Gillad av 1 person

 3. Jag tycker det är så intressant att höra om ert förlagsarbete och just detta med undermåliga manus som skickas in fascinerar mig. Många tror säkert att det verkligen är jättebra det de skrivit och jag undrar hur det kommer sig. Att någon de känner läst och har sagt det t.ex. Oerfarfarenhet. Mm.
  Med ett gäng refuseringar bakom mig vet jag ju att det jag skickat in inte fallit i smaken hos ett gäng förlag. Men med jobbet bakom med kunniga som läst och gett feedback känner jag att jag iaf kan stå för det jag skickat in. Och det känns rätt gött.
  Ni med er lite snäva profil får väl också ett gäng manus som inte alls passar utgivningen kan jag tänka. Eller?
  Hur som helst, intressant inlägg. Blir förstås nyfiken på manuset ni fått.🙂

  Gillad av 1 person

  • Vad skoj! Jag får blogga lite oftare om det kanske 🙂
   Jag fattar inte heller varför författare skickar in på ”vinst eller förlust”, det blir ju bara en förlust om de inte jobbat igenom manuset ordentligt.
   Även välskrivna manus (som jag tänker att dina är) kan ju refuseras av andra anledningar, som att förlaget inte tror på lönsamheten t ex, men då kan ju författaren fortfarande stå för vad denne skrivit och behöver inte dra fram skämskudden 🙂
   Ja, det har hänt åtskilliga gånger att författare skickar manus till oss som inte ens hör till vår nisch. Detta trots att vi har förtydligat på manussidan, så man undrar ju hur noga aspirerande författare läser där.
   Jag återkommer med mer info om det manuset vi kommer att anta 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s