Hur ser det ut på förlaget nu?

Helena ville veta hur manusflödet ser ut på förlaget, om manusen som kommer in är rätt eller fel för oss, om det kommer in fler manus periodvis och vad som gör att vi antar eller refuserar manus, samt om det finns något annat kring förlaget som vi vill dela med oss av.

När det gäller manusinflödet har det förstås börjat komma in fler manus än när vi var nystartade och allteftersom man etablerar sig som förlag, ökar också inflödet av ”rätt” manus. Dock är problematiken ofta densamma som det var i början, att författare som skickar in inte har jobbat igenom manuset ordentligt och att vi av den orsaken inte kan gå vidare.
När det gäller just nybörjare (med nybörjare menar jag författare som bara hållit på med det här i något år eller så) verkar hastigheten vara väldigt viktig. Alltså att manuset ska bli färdigt så fort som möjligt.
Ett gott råd här kan vara att hastigheten inte är avgörande för hur bra ett manus är, det är hur välskrivet det är som är det viktigaste. Jag förstår också att man gärna vill att det ska bli en bok så fort som möjligt, men om det inte finns något att jobba med till en början, kommer författaren ändå att tvingas redigera mer.
Den största anledningen att vi refuserar är alltså fortfarande att manuset inte håller måttet för att vi ska kunna gå vidare med det.

Jag kan inte påstå att det finns några speciella perioder där manusinflödet ökar heller, inte som jag märkt av i alla fall, men Katarina får rätta mig om jag har fel där 🙂

En sak som vi också fått erfara i takt med att fler känner till oss, är att förlaget och författarna också hamnar i blickfånget på andra sätt.
Förra veckan t ex hade vi en en mejlväxling med en jurist, vars klient kände sig kränkt för att han sett en karaktär i en av våra titlar som bar hans namn, ett namn han dessutom var ensam om att bära.
Nu var det helt och hållet slumpen som bidrog till att karaktären bar hans namn, men denne såg förstås genast sin möjlighet att begära skadestånd för detta.
Juristen han anlitat var heller inte påläst på just det här området, varför vi tvingades reda ut det mest basala kring olika begrepp i litteraturen för klientens ombud och vad som var möjligt att begära ett skadeståndsanspråk för och inte.
Man kan alltså inte stämma ett förlag för att en karaktär i en bok är namne med en själv.

Kortfattat kan man kanske säga att man inte bara lär sig väldigt mycket om hur förlagsbranschen fungerar, man måste även sätta sig in i de juridiska delarna för att ha koll på vad man bör och inte bör göra. Åtminstone om man vill undvika rättsliga efterspel.

Jag hoppas att jag fick med det mesta som Helena ville veta, men om hon eller någon av er andra har fler frågor kring detta, så ställ dem i kommentarsfältet, så svarar jag där 🙂

Dezmin

 

8 svar till “Hur ser det ut på förlaget nu?

 1. Vad korkat att anlita en jurist som inte är insatt på det område ärendet gäller. Varför gör man det?

  Gillad av 1 person

  • Det tyckte vi med 🙂 Antagligen gör man det för att man redan fått nej av de jurister som är insatta eftersom de redan vet att ärendet är dödfött.
   Då kan man förstås undra varför en jurist som inte vet vad han talar om, åtar sig sådant här? Och på det har jag inget vettigt svar.

   Gilla

 2. Vad intressant att läsa, tack!
  Och jösses, vilken grej. Någon som är namne med en karaktär och börjar bråka. Vad är oddsen för det?!
  Ibland undrar jag om det finns kvar en föreställning från debutanters sida om att förlagen ser en dold diamant att slipa och att manus kan vara lite obearbetade. Grovt förenklat. Har själv något minne av att ha hört/läst detta. Men det var ju för typ tjugo (?!) år sedan. Eller är det en kombination ihop med otåligheten och oerfarenheten… Hur som helst. Jag kan ju se själv i efterhand att mina båda första inskick var manus som behövde redigeras mer. Trots flera års redigerande på båda. Nästa gång jag skickar in ska det baske mig vara ett manus redo för en egenutgivning. Och självklart öppet för fortsatt redigering om ett förlag vill ha det. Nya ögon, ny feedback. Även om jag är måttligt trött på min story nu.😄

  Gillad av 1 person

  • Haha, ja folk hittar uppenbarligen alla möjliga anledningar att bråka om de får en möjlighet 😉
   Det tror jag med. Många nybörjare har nog den föreställningen och därför tror de att de kan lämna in vad som helst och att förlagen ska ha ork och tid att finslipa allt därefter. Så är det ju inte. Tror inte ens de allra största förlagen har möjlighet att jobba så. Möjligen om det är någon kändis som hör av sig, men då sätter de nog in en spökskrivare eller medförfattare i ett tidigt skede 🙂
   Du är ju rutinerad nu så jag är helt säker på att dina manus är väl genomarbetade och då vet du ju också att även om det blir ett nej, beror det inte på att manuset inte var välskrivet.
   Ja, man kan vara riktigt trött på manuset innan slutet, men då behöver man åtminstone inte vara orolig för att det inte ska hålla måttet 🙂

   Gillad av 1 person

 3. Intressant att ta del av … alltihop.
  ”Ropen skalla – Redigera alla!”

  Gillad av 1 person

  • Vad skoj! 🙂 Ja, det är mycket man lär sig när man sitter på andra sidan utgivningen s a s.
   Japp, redigering är ej att underskatta. Det är a och o om man vill öka chanserna att få manuset antaget 🙂

   Gilla

 4. Haha, vilka konstiga typer ni stöter på. Men lite roligt också då juridik är ganska intressant!

  Gillad av 1 person

  • Ja juridik är riktigt intressant. Dock tar det ju en del tid och energi i anspråk att förklara för någon som BORDE vara insatt i den mest grundläggande lagstiftningen att hans ärende inte håller.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s