Samhällsklyftorna på landet

Bitterpitten ville att jag skulle skriva om hur man överlever på landet nu när samhällsklyftorna blir större.

Jag är lite osäker på om det spelar någon roll var man bor i den riktning som Sverige nu befinner sig i. På sikt drabbas nog alla, men vi befinner oss olika nära samhällsutvecklingen.
Det jag tänker på i första hand är kanske hur beroende vi på landet är av bilen.
Där jag bor har vi ingen lokaltrafik längre, det enda som finns kvar är skolbussarna och de går sällan på några tider som passar den som jobbar. Det gör oss förstås beroende av bilen, åtminstone vi som bor en bit utanför stadskärnan och eftersom bensinen är väldigt dyr, påverkar det givetvis den som har en sämre lön.

Än har vi inga no go-zoner även om det finns områden som är mindre säkra att vistas på när det är mörkt.
Vi har förstås också drabbats av ökade inbrott, men inte på det område jag bor. Det förekommer mest i de tätbebyggda villaområdena.

Jag får åtminstone för mig att samhällsklyftorna blir mer markanta om man bor i en större stad än i en småstad. Vi har inga områden där ”de rika” bor, det är ganska blandat.
Området jag bor på är förvisso ett av dem där husen är dyrast, men bostadspriserna har stigit enormt just här under de senaste tio åren och de flesta av oss som bor här köpte husen innan priserna började stiga och därför är majoriteten heller inga höginkomsttagare.

Jag vet förstås att även mindre städer kommer att drabbas av samhällsklyftorna och den otrygghet det för med sig om utvecklingen inte vänder, och som så många andra idag har även jag en exitplan för hur jag ska lämna landet och var jag ska bosätta mig om saker och ting spårar ur rejält.
Men fram tills det eventuellt sker, känner jag mig ganska nöjd att bo här. Jag känner ingen panik som jag dagligen läser om att andra har över hur deras bostadsområde har förändrats och var de ska flytta för att få en tryggare tillvaro.

Kanske kan man säga att samhällsklyftorna inte har blivit så påtagliga här ännu, vilket i sin tur gör att det inte skapar så stora motsättningar 🙂

Dezmin

 

12 svar till “Samhällsklyftorna på landet

 1. Jag trodde exitplaner var något som bara diskuterades lite löst men tydligen är det väldigt många som har upplagda strategier redan. En del har redan lämnat landet och jag hörde att vi förlorar extremt mycket pengar på utvandringen.

  Gillad av 1 person

  • Det är avsevärt fler än man tror som har exitplaner. Alla som hänger med i vad som händer har en sådan. Resten viftar nog bort det som en överdriven domedagsprofetia och har ingen aning om vart det är på väg.
   Precis, eftersom det uteslutande är skattebetalare (många med hög lön) och företagare som flyttar sina företag utomlands, genererar den här utvandringen väldigt stora förluster.

   Gilla

 2. Jag tror helt klart det är klokt att ha en plan för vart man ska ta vägen. Min egen är kanske inte helt färdig än s.a.s, men jag jobbar på den i alla fall . 🙂 vad som dock känns helt klart är att man en dag inom en hyfsat överkomlig framtid kommer att få ge sig av härifrån. Förändringarna börjar sakta krypa sig på även i det område där jag bor, det är inte så värst påtagligt än, men om man vet vad man ska hålla utkik efter så noterar man de små skillnaderna ändå, och förstår vad de kommer leda till på sikt. Det är nog den insikten många saknar idag. De kan inte se saker i förlängningen utan bara rycker på axlarna och tänker ”ja ja, det är väl naturligt”, och, den i mitt tycke värsta av allt: ”Det måste få vara så.”

  Gillad av 1 person

  • Huvudsaken man vet att man behöver en plan och har börjat fundera på den 🙂 Då är man ganska säker.
   Precis, ingen kommer undan förändringarna i samhället och då kan man välja att se den och vara förberedd, eller att blunda för den och att allt kommer som en överraskning en dag. Det sistnämnda slipper ju alla vi som är medvetna i alla fall.
   Håller med, det är nog det värsta av allt. Förnekelsen och att acceptera att ens tillvaro blir sämre.

   Gillad av 1 person

 3. Jag har faktiskt inte någon exitplan. Jag har mer varit inne på att försöka bli mindre beroende av samhället om det skulle gå åt helvete. Egen ved och vedspis så jag klarar mig utan el. Inga skulder så att jag kan bo kvar även om jag skulle bli av med jobbet. Jag har även tänkt att ju längre ut på landet man kommer desto säkrare är man, men nu fick jag höra av en Polis att bara en kilometer ifrån mitt hem så var det ett väldigt spektakulärt inbrott i somras. Inbrottstjuvarna ockuperade en sommarstuga i flera veckor medan dom sålde av lösöret från sommarstugan såsom gräsklippare och tv-apparater på Blocket. Det känns som om alla gamla normer är borta, och vad som helst är möjligt. Jag måste nog börja fundera på en exitplan, jag med.

  Gillad av 1 person

  • Vet flera som har samma plan som du och just det där med ved för att hålla värmen om elen försvinner och inga lån, har vi också sett till.
   Jag tror som du att ju längre ut på landet man kommer, desto säkrare är man. Dock finns det förstås alltid faror som kan drabba en där med, så en exitplan är inte fel att ha, även om man är förberedd.

   Gilla

 4. Jag har ingen exitplan och skulle det behövas så är det lika bra att hoppa från ett högt berg, hahaha. Att bo på landet och vara beroende av bilen är inget politikerna tänker på som åker taxi och tunnelbana i storstan.

  Gillad av 1 person

  • Då vill jag nog hellre ha en exitplan, så jag slipper hoppa från höga höjder 🙂
   Precis, de tror att det finns lokaltrafik och tunnelbanor i hela landet, som det verkar.

   Gilla

 5. Jag bor i en liten by, och håller med. Visst är samhällsklyftorna mindre markanta här, och visst är man beroende av bilen. Nu har jag olyckligtvis missat dina inlägg några gånger, så jag får ta mig en extra koll, men jag vet att du undrade för ett litet tag sedan om det fanns önskemål vad du skulle skriva om. Nu vet jag inte om du har lust med det, men jag tycker alltid att det är så roligt att få ta, åtminstone lite del av privatlivet s a s. Jag vet ju att du har hus, hundar och man, och hur du bor. MEN vi som bloggar vill lämna ut olika mycket, och skriva om olika saker, och det ska man ha stor respekt för. Men eftersom du frågade..;) Trevlig helg!

  Gillad av 1 person

  • Jag tror också det blir mindre tydligt på det mindre orterna 🙂
   Självklart kan jag göra det 🙂 Men du får gärna precisera vad du vill veta i så fall, för jag tycker mitt liv är så ointressant så jag har svårt att komma på vad folk i så fall vill veta. Det var nog mer intressant när vi bodde i USA än nu 🙂

   Gillad av 1 person

 6. Louise Baumgärtner

  Men det är inte det att det måste vara intressant, jag tycker det är roligt att få glimtar ur folks vardag, om det så är en bild från hemmet, på husdjuret, eller helt kort vad man gjort i veckan. Allt duger för en nyfiken strut som jag;)

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s