Proceduren att starta ett förlag

Pia Widlund ville veta lite om proceduren att starta ett förlag. Så här kommer ett inlägg om det 🙂

För det första kan jag säga att det givetvis inte är gjort i rödaste rappet, det är mycket man måste ta ställning till och ta reda på.
Nu var vi ju båda redan utgivna på traditionella förlag innan vi startade DareMe Publishing AB och därför insatta i både proceduren när ett manus blivit antaget, samt hur avtalen ser ut. Så den delen hade vi gratis.
Däremot tvingades vi ta reda på allt gällande vilka olika distributionslösningar det finns, kostnader hos olika tryckerier, kostnader för sättning av inlaga, omslag, etc.
Vilken bolagsform ville vi ha? Typ sådana saker som vi aldrig behövt ägna en tanke åt innan vi startade förlaget.

Vi började spåna redan under sommaren 2016 på hur loggan skulle se ut, hur vi skulle nischa vår utgivning, vilken målgrupp vi skulle vända oss till, samt givetvis lösningarna på alla ovannämnda punkter att ta ställning till.
Det tog oss alltså ett halvår från att tanken föddes, tills vi öppnade förlaget alldeles i början av januari 2017.
I starten gav vi bara ut våra egna titlar, men ganska snart öppnade vi för externa författare och hittills har det gått över förväntan. Alla titlar har nått break even utan några dyra marknadsföringslösningar och vi tror att det beror på att vi kör så målgruppsinriktat. Riktar man sig mot målgruppen, säljer böckerna nästan av sig själv när de väl hittat förlaget 🙂 Och i takt med att fler hittar förlaget, växer också läsarantalet och 2019 har blivit det bästa året rent ekonomiskt hittills. Det går alltså åt rätt håll 🙂

Om någon som läser min blogg själv går i tankar att starta eget förlag, är det bästa rådet jag kan ge att ta god tid på sig och sätta sig in i allt som det innebär, innan man startar förlaget.
Ja, det tar tid att göra det, ja det är lite krångligt i början, men det kommer att vara så värt det när man sedan trycker på ”startknappen”.
Har någon andra frågor som inte blev besvarade i inlägget, så ställ dem i kommentarsfältet, så ska jag försöka svara på dem där.

Dezmin

8 svar till “Proceduren att starta ett förlag

 1. Ja det var mycket förberedelser och mycket lärorikt och jag tycker vi har fått igen all tid vi lagt på förarbetet efterhand, att vi kollade alla alternativ och lösningar. 🙂 det borde alla egenutgivare göra, även de som bara tänker ge ut sig själva.

  Gillad av 1 person

 2. Jag som precis startat enskild firma kan verkligen instämma. Förarbete, läsa på, lära sig om allt möjligt en behöver veta, osv. Det tar tid! Och så uppstår sådant som en inte alls tänkt på. (Igår lade jag en halvtimma på att fundera på öresavrundning och googla detta). Jag började reka för ett och ett halvt år sedan. Utmattningen har gjort att allt förlängts men jag ångrar inte att jag redan då började spana in marknaden för att få en uppfattning om vad andra gör och hur jag vill göra osv. Tror som du att er starka nisch är en stor fördel, målgruppen kommer hitta er och återkomma, bll.a. för att ni satsar på att göra ett bra jobb. 🙂

  Gillad av 1 person

  • Precis och det går ju förstås fortare om man är två stycken också än om man är ensam för då kan man dela upp arbetsuppgifterna. Det tar ju längre tid om man är ensam och håller i allt själv 🙂
   Tack så mycket! 🙂 Ja, det där med att rikta marknadsföringen har verkligen varit en god idé! 🙂

   Gillad av 1 person

 3. Spännande läsning. Jag tror att förberedelserna är det viktigaste som du skriver, innan man trycker på knappen.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s