Trender i bokbranschen 2020

Snubblade av en händelse över den här listan för några dagar sedan.
En lista på 22 trender att ha koll på under 2020. Jag tycker flera av punkterna var intressanta och kanske speciellt punkt 19 om AI.

AI hjälper och stjälper författare
Vill du veta mer om AI och framtiden för denna teknik så läs någon bok i ämnet. Vi ser redan de första exemplen på hur AI kommer att vara ett stöd för författare och förlag, inte bara vid korrekturläsning utan framöver även vid redigering och lektörsläsning. Men det är givetvis bara steg 1. Därefter kommer AI att kunna skriva fullt dugliga böcker, åtminstone fackböcker och genrelitteratur. För att konkurrera med en författar-AI (som dessutom inkluderar både korrektur och redigering) krävs förmodligen att du är en genialisk författare. Trösten är att det ligger några årtionden bort. Eller månader, vem vet egentligen?

Det har ju redan diskuterats huruvida AI kan komma att ta över skrivandet helt och hållet. Nu tror jag inte att det kommer att hända inom den närmaste tiden. Däremot kan jag tänka mig att det blir ett flitigt använt hjälpmedel i andra delar av utgivningen.
Föreställ er t ex vilken skillnad i kostnad det blir att låta AI läsa in en bok, snarare än att anlita en skådespelare. Utomlands finns redan program att köpa för detta ändamål och det låter precis som en riktig människa läser boken.

Vilka trender på listan tror ni kommer att slå in redan under 2020?

Dezmin

8 svar till “Trender i bokbranschen 2020

 1. Trender ger effekter överallt och flera punkter är intressanta. Fysiska bokhandlare får det säkert tuffare framöver så punkt 13 blir spännande att följa.

  Gillad av 1 person

 2. Snart sköter datorerna både inhandlingen skrivandet och läsandet. Då behövs inte vi människor längre.

  Gillad av 1 person

 3. Jag som tycker att det finns en sorts stress över skrivandet, att det jäktas på för att en bok ska bli klar, funderar på vad det gör med kvalitén. Med fler hybrid- och egenutgivna böcker är jag ”rädd” för mer omedvetet slarv och att hantverket urholkas. Så jag hade gärna sett en trendspaning om ökad noggrannhet, större omsorg och kvalitetstänk för speciellt genreromaner.😉

  Gillad av 1 person

  • Håller verkligen med dig! Det är jag också orolig för och eftersom just hybridförlagen ofta släpper igenom sådant som inte håller måttet, eller som är slarvigt redigerade, kommer givetvis sådana böcker att dra ner förtroendet för sådana förlag ännu mer.
   Just kvalitétstänket efterlyser jag också 🙂

   Gillad av 1 person

 4. Den typen av trender är såå tråkiga. Jag hoppas på andra trender som ftämjar skrivandet men vet inte riktigt vad det skulle kunna vara.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s