Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Förra veckan blev en väldigt intensiv vecka, så jag fick lägga bloggandet åt sidan för att hinna allt. Men jag hann läsa boken Där kräftorna sjunger, så här kommer recensionen.

Boken handlar om Kya Clark vars mamma plötsligt lämnar henne och hennes syskon när Kya är sju år gammal. Därefter lämnar syskonen skjulet de bor i, en efter en och till slut är hon ensam kvar med sin pappa. En pappa som inte är snäll och som oftast är borta längre perioder och dricker. När Kya är tio år försvinner även han för gott.
För första gången på länge, när det gäller böcker som befinner sig lite mellan två genrer, har förlaget satt rätt etikett. Boken klassas som en roman eftersom mordet tar upp en väldigt liten del av handlingen. Det mesta handlar om Kya och hennes kamp att överleva som föräldralös och alla fördomar som finns om henne, men givetvis får mordet sin upplösning också.

Den här boken var bland de bästa jag läst på länge! Känslan efteråt påminner om den jag hade efter att ha läst Konsten att höra hjärtslag.
Det enda lilla minuset var språket i dialogerna där författaren har förvissat sig om att man som läsare verkligen ska läsa replikerna som karaktärerna pratar. Hon skriver alltså mej, sej och dom i dialogerna och istället för t ex tappade, skriver hon tappa’ och istället för letade, skriver hon leta’ o s v.
Men undantaget det är det en helt fantastisk bok om hur elaka rykten uppstår kring någon som de inte vet mycket om och hur grupptryck gör att vi ibland tar beslut som går rakt emot det vi egentligen vill.

Där kräftorna sjunger

Det här blir mitt sista inlägg inför sommaren, så jag vill även passa på att önska alla en trevlig sommar!
Och har ni inte hittat någon bra läsning inför semestern, vet ni vad ni ska läsa nu! 🙂
Boken kan bl a köpas här.

Dezmin

10 svar till “Där kräftorna sjunger av Delia Owens

 1. Vad kul att den var så bra och dessutom uppfyllde de genremässiga förväntningarna. Får hålla utkik efter den men just nu är jag väldigt opeppad på läsning överlag. 🙂 eventuellt kommer jag läsa om delar av en tidigare läst bok för att inspireras, men det är nog det just nu 🙂
  Ja det därmed talspråk är tveeggat, å ena sidan kanske det är mer autentiskt, å andra sidan drar det ner det språkliga intrycket av boken i värsta fall.

  Gillad av 1 person

  • Ja det var riktigt roligt att äntligen få läsa något som jag tyckte var riktigt bra! 🙂
   Ibland är det precis det man behöver, att läsa om tidigare böcker som man av olika anledningar inspirerats av 🙂
   Eller hur? Jag tyckte att det störde lite. Har inga problem att förkorta till nåt, sånt, etc i dialogerna, men här blev det lite över gränsen och det tog ett tag innan jag vande mig. Men det var också det enda lilla som störde i en annan fantastisk bok som kommer att leva kvar i mig länge 🙂

   Gillad av 1 person

   • Vad härligt, det är så sällsynt med den sortens läsupplevelser att man blir snudd på lyrisk (pun not intended) när det händer. 🙂
    Ja omläsning kan verkligen försätta en i rätt sinnesläge och just nu är det en viss stämning jag vill åt så jag tror den kan fungera som inspiration. 🙂 sedan måste jag definitivt börja läsa mer men just nu är det så mycket annat att jag inte riktigt har ro. 🙂

    Gillad av 1 person

    • Ja de är sällsynta, men så välkomna när de händer 🙂
     Det låter ju perfekt! Vet ju att du har mycket annat nu, så förstår om läsningen inte har högsta prioritet just nu, men det kommer ju andra tider sen 🙂

     Gillad av 1 person

 2. Tack för tips och ha en trevlig sommar! 🙂
  Din bok var den bästa jag läst hittills i år och blev så j*vla lurad! Snygg vändning som gjorde boken ännu bättre än jag hoppats på!

  Gillad av 2 personer

 3. Bra böcker är alltid kul att få tips om. Får lägga till den här tror jag. Önskar dig en riktigt skön sommar!

  Gillad av 1 person

 4. Vilket intressant tips, tack!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s