Vad får man skriva om när man skriver om brott?

Den frågan kommer upp vid jämna mellanrum i olika författarforum. Nybörjare (oftast) som är oroliga över att allt för detaljerade tillvägagångssätt, eventuellt kan användas av någon som planerar mörda någon annan.
För det första kan aldrig du som författare råka illa ut för att du skrivit en bok som någon sedan använder sig av för att mörda någon annan. Det har mig veterligen bara hänt en enda gång (i USA) och då var det förlaget som drogs inför rätta (och inte författaren), men den boken var också skriven som en mordmanual.

För det andra. De allra flesta som planerar mörda någon, använder inte böcker (åtminstone inte romaner) för att skaffa sig idéer och kunskap om hur de bäst kan ha ihjäl någon annan.
Faktum är att i de allra flesta fall vet den som planerar en sådan handling avsevärt mer om olika mordvapen och hur man bäst använder dem än vad många författare som fantiserat ihop ett mord gör. De flesta som tänker begå en sådan handling inhämtar kunskapen från internet, varför också sökhistoriken på elektroniken som beslagtas vid en husrannsakan ofta utgör en del av bevisunderlaget.

Så, skriv hur detaljerat du vill, sannolikheten att någon som planerar ett mord ska hitta idéer och uppslag i just din bok, är försvinnande små för att inte säga obefintliga.
Låt fantasin (och detaljerna) flöda. Det viktigaste är ju att historien blir så bra som möjligt.

Dezmin

6 svar till “Vad får man skriva om när man skriver om brott?

 1. Ja det där märker man i olika författarforum. Det råder en stor osäkerhet, från vilka platser eller produkter man kan och får använda till hur man skildrar brott. Men precis som du säger, de flesta brottslingar är nog mer pålästa (och påhittiga) än vad enskilda författare är 😉 Kul inlägg! 🙂

  Gillad av 1 person

  • Ja verkligen en stor osäkerhet och många gånger tror jag inte ens de har googlat eller besvärat sig med att själva ta reda på hur det förhåller sig.
   Precis, de flesta brottslingar hittar sin information på andra ställen, för ytterst få av dem orkar nog läsa en roman bara för att se om det kan finnas tips i böckerna 😉
   Tack! 🙂

   Gillad av 1 person

 2. Jag som gillar pusseldeckare tycker den sortens mord verkar väldigt världsfrånvända, alltså inget jag tänker sker i verkligheten. Men kanske det finns sådana mord med, vilket du nog har bättre koll på… Mord annars tänker jag som brutala, oftast rätt spontana och även som kriminella uppgörelser. Speciellt när jag ser tillbaka på åren då jag inom jobbet samverkade med kriminalvården och mötte flera mordmisstänkta och dömda för mord, då rörde det sig mest om sånt.
  Tycker ändå det är fint att funderingen finns, men säger som du, att oroa sig för att det blir en sorts manual, det behöver man nog inte.

  Gillad av 1 person

  • Ja många mord i just romaner är ofta väldigt osannolika. Även seriemördare blir ju lite världsfrånvända (åtminstone om handlingen utspelar sig i Sverige) för hur många sådana har vi här?
   Kriminella uppgörelser är ju sällan särskilt klurigt uttänkta, där handlar det främst om en snabb vedergällning, så jag antar att det är därför sådana mord sällan figurerar i romaner.
   Exakt, man kan lugnt skriva om vilka detaljer man vill, för den som på riktigt har tänkt ha ihjäl någon, kommer att hitta information på andra platser.

   Gillad av 1 person

 3. Jag kan se framför mig en mördare som står och läser i en Agatha Christie-deckare….. hahaha

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s