Januari

Nytt år och på förlaget har vi fullt upp med nästa utgivning.
Vi får fortfarande in många manus, så vi hoppas verkligen att vi ska kunna anta fler, men problemet är ännu detsamma: antingen är manuset illa skrivet eller också hör det inte hemma i vår nisch. Det sistnämnda har vi ju tryckt extra mycket på under manusfliken, ändå verkar informationen gå många helt förbi och jag undrar lite varför.
Under den tid som jag skickade manus till förlag läste jag jättenoga under manusfliken. Nästan så jag försökte utröna om det fanns någon information mellan raderna, lol.
Därför har jag lite svårt att förstå varför en viktig informationsbit går många fullständigt förbi. Vi kan inte vara mer tydliga än vad vi redan är.
Ni som söker förlag till era manus, hur tänker ni när ni läser informationen på manusfliken?
Är det något ni bara ögnar igenom i all hast, eller tar ni er tid att läsa vad som faktiskt står där?

I natt har vi haft snöstorm och det har drevat en hel del så det blir en del snöskottning senare. Inte för hand förstås, men maken har nog sin beskärda del av arbete under dagen.
Januari är lite av en dödgrävarmånad, tycker jag. Det är fortfarande korta dagar (här mörknar det vid halv tre under vinterhalvåret) så jag ser verkligen fram emot längre dagar.
Vad ser ni fram emot under året?

Dezmin

8 svar till “Januari

 1. Ja jag var likadan när jag själv brukade skicka in manus, men att döma från olika författarforum och nutidens manusskörd är detta något som senare generationers författare helt verkar ha förbisett. (Tycker ofta frågor kommer upp i olika forum av typen vilka förlag ger ut x, hur ska manuset vara formaterat etc, och all sådan info finns ju där om man bara läser.)
  Så det kanske är en naturlig följd att inte speciellt många blir antagna heller?
  Vi har samma läge här, gick och lade mig efter flera timmars ösregn och vaknade till snö, suck. Jag som var glad att skiten regnade bort. 😀 Men jag slipper i alla fall skotta.
  Jag törs nog inte klaga på januari den här gången för sist jag gjort det vet vi hur det gick, hehe.

  Gillad av 1 person

  • Ja, det är riktigt konstigt att de helt missar all information som faktiskt tydligt framgår, inte bara hos oss. Hos oss är det ju t o m svårt att tolka in andra saker än det som står 🙂
   Håller med, kanske inte konstigt att de anser det svårare att bli antagna då.
   Här yr snön fortfarande omkring, så ingen idé att snöröja riktigt än, men bara det lugnar ner sig får maken ta tag i det 🙂
   Haha, ja man ska nog vara försiktig med att klaga. Bättre att vara tyst 😀

   Gillad av 1 person

 2. Jamen eller hur? Vi har ju varit extremt tydliga för att det inte ska bli några oklarheter. Och ändå…
  Nej, skickar man in manus helt utan att läsa först är det ju inte konstigt om man inte blir antagen, det gäller ju även när folk skickar tex barnböcker eller poesi till förlag som inte ger ut sånt.
  Ah ok! Här verkar det inte ha kommit så mkt, men det blev lite vitt i alla fall , så ett par centimeter åtminstone . 😁
  Ja, nu håller jag tyst den här gången. 🤭😅

  Gillad av 1 person

 3. Kul att ni får in manus. Inte kul att det är fel sort. Jag är en sådan där som granskar varje flik, tar in all info jag kan (antecknar vem som vill ha vad och hur) och funderar även på om jag tycker förlaget ens är rätt för mig och min bok. Så jag begriper inte alls hur det kan skickas manus hur som helst. Inte ok. Eller när folk försöker ta genvägar på typ FB och frågar just om vilka förlag som tar emot deras sorts manus och hur. Läs själv för h-vete liksom!
  Jag har gjort flera inlägg på IG om vad man ska tänka på inför att skicka till förlag och en del ba’ Va, vad mycket man ska tänka på! och Oj, då måste jag nog redigera några varv till, jag har inte ens haft testläsare/gått ngn kurs/läst ngn handbok eller någonsin lyssnat på en podd… Alternativt tyckt att manuset nog får ligga kvar i byrålådan med allt jobb som krävs för ett förlagsredo manus.😜
  En hjärtefråga ja.
  Fy vad jobbigt med så många mörka dagar. Här är ljust vid fyra fortfarande, och snön är borta. Men det är råkallt. Men det kommer nog snö igen. Tack och lov slipper jag skyffla.😁

  Gillad av 2 personer

  • Ja det där med genvägar på FB är också ett märkligt fenomen. Om andra måste förklara hur förlagen vill ha in manus, bryr man sig kanske inte så mycket själv och varför ska ens andra göra det jobbet? Det är väl upp till den som har skrivit manuset att ta reda på hur förlagen vill ha in det.
   Tror en del bara skriver ihop en historia och har inte ens tänkt tanken på att den måste redigeras först. Också ett tecken på arrogans där man inte är tillräckligt intresserad för att ta det på allvar och då lär inget bli utgivet heller.
   Låter härligt! Här får vi vänta ett tag till på att det ska bli snöfritt 🙂

   Gillad av 1 person

 4. Jag är rädd för att jag skickade in till ”alla” förlag. Man vill chansa och tror det ska funka, men det gjorde det inte. Jag ser fram emot flera projekt under 2021. Både inom teater och musik.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s