Jordanden av Susanne Boll

Nu var det ett tag sedan jag recenserade en bok, så det här blir årets första.
Jordanden av Susanne Boll handlar om något så ovanligt som män som våldtas och eftersom jag alltid uppskattar böcker som sticker ut i mängden, blev jag genast nyfiken på boken som beskrivs som en ”Vera Lilja-Thriller”.
En man hittas ihjälfrusen och våldtagen i Judarskogen och Vera (som är psykolog) hjälper Kenneth Karlsson, som håller i brottsutredningen, med fallet.
Det dröjer inte länge förrän ännu en man blir brutalt våldtagen och jakten på gärningspersonen intensifieras.

Jordanden

Jag börjar som vanligt med det som fungerar mindre bra.
Det här är långt ifrån första gången som ett förlag etiketterar en bok som en ”thriller”, men där innehållet till största delen handlar om relationer. Inget fel med relationer, jag läser gärna om sådana, men jag vill också få det jag blivit lovad. Har jag blivit lovad en thriller, förväntar jag mig också att majoriteten av innehållet ska innehålla nerv eller spänning. Jag vet inte varför förlagen gör så här, kanske för att öka intresset för boken, men personligen känner jag mig lurad. Jag får nog helt enkelt lära mig att det aldrig går att lita på de svenska förlagens genrebedömning och istället börja gissa mig till vad det är, genom att läsa baksidestexten väldigt noga.
Detta är ju dock inget som bara Hoi gör sig skyldiga till och definitivt inget man kan rikta anklagelser mot författaren för. Jag bara nämner det eftersom det är en ständigt återkommande irritation vid det här laget.

Innehållsmässigt då?
Det är absolut inget fel på själva idén, jag tycker att den är nytänkande och spännande. Problemet är (förutom att brottsintrigen får för lite utrymme i handlingen) dess bitvis bristande trovärdighet. Först tänker jag att författaren kanske inte gjort någon research, men när jag sedan läser på slutet att hon har gjort den men valt att avvika från den, blir jag lite konfunderad. Som författare måste man givetvis ibland frångå verklighetens scenarion för att intrigen ska fungera och så länge man som läsare förstår varför författaren valt att göra så, stör det mig inte alls.
Men i just det här fallet hade ingenting i intrigen blivit lidande av att författaren hållit sig till fakta, faktum är att det i vissa avseenden t o m kunnat göra den mer spännande, och då får man som läsare svårare att förstå syftet.
Spelar det verkligen någon roll om det är trovärdigt eller inte?
För mig innebär det en avgörande skillnad eftersom varje gång jag stöter på rena felaktigheter som inte kan försvaras av dramaturgin, slungas jag ur texten och blir medveten om att det är fiktion jag läser. Jag tappar alltså koncentrationen, vilket är lika tråkigt varje gång det händer eftersom jag gärna vill känna att jag sugs in i boken och sedan stannar där till sista sidan.
Även antagonisterna i boken hade kunnat nyanseras bättre, för inte ens ”fulingarna” i en bok, är ju rakt igenom onda.

På den positiva sidan ligger författarens styrka i att skildra relationer och att hitta intressanta karaktärer.
Jag tycker t ex att det är en frisk fläkt att låta Kenneth Karlsson vara homosexuell. Det blir ju intressantare att följa en sådan än de vanliga försupna kommissarierna och deras kvinnobekymmer, för sådana har väl de flesta läst sig ganska less på nu.
Det är också en fröjd att få följa Vera i hennes relation med Nico, samt den hon har till sin syster och sina vänner. Nu har jag inte läst de tidigare böckerna i serien och hade därför lite svårt att hänga med ibland, men det mesta klarnar då författaren är skicklig på att väva in bakgrunder i handlingen, utan att det får drivet att stanna upp.
En annan kul grej med den här boken är att Katarina har tagit författarfotot.
Jag kan varmt rekommendera Jordanden till alla som gillar att läsa om relationer och där brottet fungerar mer som en sidointrig.
För relationer kan Susanne Boll på sina fem fingrar och att skapa spänning och utmaningar hos dem behärskar hon också väldigt väl.

Dezmin

11 svar till “Jordanden av Susanne Boll

 1. Roligt att du börjat recensera igen! Jag klickade på etiketten recensioner och det var ända sedan oktober sist. Tycker det stör om det är felaktigheter. En gång läste jag tex en deckare där det stod att polisen skulle åtala en misstänkt men det är det åklagaren som gör och jag antog att författaren inte visste bättre. Får författarna inte hjälp av förlagen att kolla fakta?

  Gillad av 1 person

  • Ja, nu var det ett tag sedan sist 🙂
   I fallet du nämner verkar det ju inte heller vara något som skulle ha påverkat handlingen så där fattar jag inte heller varför det blivit rena felaktigheter.
   Hos en del förlag får författaren hjälp med faktakoll, men förmodligen inte hos alla.

   Gilla

 2. Håller med, kul med recensioner igen. 🙂
  Bra recension med, tycker också det är vitalt att förlagen håller vad de lovar i beskrivningen av boken och inte marknadsför under fel etikett. Och om det spelar roll… tänker att för de läsare som inte märker det spelar det kanske ingen roll, men så fort en läsare vet hur det faktiskt förhåller sig blir det ju ett problem med trovärdigheten som du säger. Och det är ju synd, som författare borde man ju sträva efter så lite som rycker läsaren ur upplevelsen som möjligt.
  Åh vad kul med bilden med. 🙂

  Gillad av 1 person

  • Japp, nu är jag på G igen 🙂
   Precis, när en bok har fått fel etikett naggas ju förtroendet i kanterna för det förlaget sedan och det är ju aldrig lyckat.
   Absolut. Vet läsaren inte hur vårt rättssamhälle fungerar i praktiken, gör det ju mindre, men som författare utgår jag alltid från att läsarna vet det. Då har jag garderat mig helt och hållet. För alltid finns det ju någon läsare som är mer påläst och om en sådan reagerar på rena felaktigheter som inte är försvarbara, riskerar man ju att tappa dem.
   Ja, det var riktigt roligt att se! 🙂

   Gillad av 1 person

   • Precis, det är nog klokt att utgå från det. Så slipper förtroendet skadas. För som du säger, det finns ju alltid de som vet minst lika mkt om något som man själv gör. 🙂
    Verkligen. ☺️

    Gilla

 3. Oj, ser u att min kommentar hamnade under en annan…. 🙈

  Gillad av 1 person

 4. Kul med en recension, låter som en ok bok att inhandla.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s