En avgörande ledtråd av Peter Gissy

Trots att författaren varit verksam länge, är det här första boken jag läser av honom.
Det var egentligen ren tur att jag tackade ja till den här boken, för jag läser sällan böcker som är längre än 400 sidor och den här är på drygt 600 sidor, men jag glömde kolla sidantalet.

En avgörande ledtråd handlar om följande:

”När tjugotvååriga Jessica hittas mördad i en skog utanför Göteborg har gärningsmannen bara lämnat efter sig en enda ledtråd: ett halvt spelkort. Michelle Mohlin, före detta polis och nybliven rättspsykolog, antar mördarens utmaning om att ta reda på vad kortet står för, och gör strax sina egna tolkningar i ett försök att locka fram en reaktion från förövaren. Snart får hon mycket riktigt ett genombrott, men situationen förändras radikalt när en kvinna samtidigt försvinner under omständigheter som kan kopplas till mordet.

Michelle måste hitta den kidnappade kvinnan innan det är för sent. Men så tvingas Michelle konfronteras med mördaren på ett sätt hon inte tänkt sig, och inser snart att hennes eget liv är i fara.”

En avgörande ledtråd

Det här är den andra författaren på raken som jag läser en bok av och som gjort research, men valt att i princip helt frångå den. Jag kan inte låta bli att undra varför man ödslar tid på att göra research om man ändå inte tänker dra nytta av den. Det borde ju vara ett fasligt extraarbete som dessutom inte tjänar något syfte, tänker jag.

Trots att det är en tegelsten lyckas Peter Gissy hålla spänningen uppe under större delen av boken. Visst hade den kunnat kortas en del, men på det stora hela har han gjort ett mycket bra jobb berättartekniskt.
Även om bristerna i förankringen kring hur polisarbetet och lagarna fungerar i verkligheten gör det lite svårt för mig att helt flyta med i berättelsen, bidrar de vältecknade karaktärerna till att jag ändå vill läsa vidare för att veta hur det ska gå för dem.
Jag tror att den här boken går hem hos alla som gillar en längre stunds verklighetsflykt där drivet i handlingen och de korta kapitlet, gör den svår att lägga ifrån sig.

Dezmin

8 svar till “En avgörande ledtråd av Peter Gissy

 1. Låter spännande. Förstår inte heller varför så många väljer att göra research men frångå den. Just trovärdigheten är väl extra viktig om man skriver deckare vill jag inbilla mig. Skulle du kunna läsa fler böcker av författaren i alla fall då?

  Gillad av 1 person

  • Jag fattar det inte heller. Vad är vitsen att lägga tid på research om man inte tänker använda sig av den?
   Ja, jag tycker verkligen att trovärdigheten är väldigt viktig när jag läser böcker i spänningsgenren. Detta för att jag ska köpa historien och inte hela tiden bli påmind om att det är fiktion jag läser.
   Nej, det är nog tveksamt. Jag vill ju gärna ”tro” på det jag läser. Sedan måste givetvis författaren ibland frångå verkligheten för att historien ska fungera, men jag läser hellre de författare som lyckas hålla berättelsen så nära verkligheten som möjligt. Och det är ju ingen omöjlighet att göra det, man får bara tänka till lite mer.

   Gillad av 1 person

 2. Har ibland sett att det är lite tvärtom, att den research man gjort vill man gärna få med och det fylls på med – tycker jag – ointressant info. Men att inte använda det man tagit reda på låter ju bara onödigt.
  Intressant deckare ändå, verkar det ju som.🙂

  Gillad av 1 person

  • Håller med, infodumpar är också ett problem, så lagom är givetvis bäst.
   Eller hur? Det är det jag inte förstår eftersom research tar sin tid och ska man ändå helt förkasta den, förstår jag inte vitsen med den.
   Intrigen var det inget fel på, det var bristen på verklighetsförankring som gjorde den lite svår att ta till sig. Men vet man inte hur det fungerar i verkligheten, stör man sig nog inte så mycket på det 🙂

   Gillad av 1 person

 3. Tack för tips, och trevlig helg:)

  Gillad av 1 person

 4. Tegelstenar brukar i allmänhet innehålla 150-200 sidor för mycket. Kul att du tyckte att denna höll måttet.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s