Inte bara amen och halleluja av Aili Lundmark

Dags för en recension igen och den här gången är det en feelgood.
Den handlar om följande:

”Josefin är en ganska vanlig 25-åring. Hon har ett jobb och drömmer om den stora kärleken. Mycket av sin tid ägnar hon åt Påskkyrkan. När hon får ett erbjudande om att arbeta med bibelskolan som den karismatiske pastor Torsten förestår känner hon att lyckan ler mot henne. Det här måste vara Guds plan, att hon ska vara nära Torsten och hjälpa honom att förverkliga sina visioner. Dessutom är hon säker på att det är meningen att hon ska bli hans fru.

Torstens makt växer sig allt starkare, Josefin börjar mer och mer att se saker och ting på hans sätt. Men att vara hans högra hand visar sig vara slitsamt, hon måste ständigt stå beredd att rycka in, vilket går ut över hennes eget liv.

Efter en otäck olycka återvänder Torsten till församlingen och säger sig vara utvald av Gud att utföra Hans uppdrag. Men är Torstens avsikter verkligen goda? När en av de andra pastorerna ifrågasätter församlingens ekonomi tar saker och ting en mörk vändning. Kommer Josefin att inse sanningen i tid?”

Inte bara amen och halleluja

Det här var en ganska rolig bok. Josefin är helt inställd på att hon ska bli Torstens fru och ser därför inga problem med hur han styr församlingen. Förblindad av sin tro på Gud (och Torsten) låter hon det mesta som andra människor hade ifrågasatt, passera förbi med ursäkten att det är Guds vilja (eller Torstens).
Aili Lundmark har på ett snyggt sätt satt fingret på hur både tron och kärleken har en förmåga att förblinda även den mest rationellt tänkande individen, därför blir boken både underhållande och tänkvärd.
Det krävs en del innan Josefin äntligen vaknar och tar sitt förlorade förnuft till fånga.
Hade jag fått önska någonting så hade det varit att Lundmark tagit ut svängarna ännu lite mer, men det här räcker ändå gott för att man ska bli både förfärad och ibland skratta högt över hur Josefin lyckas hitta godtagbara förklaringar till varför Gud (och Torsten) tvingas agera som de gör.
Jag kan varmt rekommendera den här boken till alla som gillar feelgood med det där lilla extra.

Dezmin

10 svar till “Inte bara amen och halleluja av Aili Lundmark

 1. Oj, så trevligt att läsa denna recension! Den kommer jag att leva länge på … TACK!

  Gillad av 1 person

 2. Haha, vilken härligt annorlunda handling. Låter riktigt rolig. Kul med en recension av en lite annorlunda bok med och dina tankar kring den. 🙂

  Gillad av 2 personer

 3. Den blev till och med jag nyfiken på vars nålsöga för feelgood är riktigt litet. Kul!

  Gillad av 1 person

 4. Louise Baumgärtner

  Det där låter som en feelgood man vill läsa:) Trevlig helg!

  Gillad av 1 person

 5. Jag blev nyfiken på boken, måste komma igång med läsningen igen. Religion har ju alltid varit skit….. många far illa.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s