Svärmor av Johan Elfner

Den sista boken jag recenserade innan sommaren var Elfners ”Den oskyldiga bedragerskan” och nu blir den första jag recenserar efter uppehållet hans nästa: ”Svärmor”.
Det här är mer en feelgood än en spänningsroman, även om den har en del spänningsinslag.
Boken utspelar sig under coronapandemin och handlar om Tess och Magnus som startar en framgångsrik konferensverksamhet, men framgången förvandlas till skulder när pandemin slår till och de hoppas att Magnus stenrika mamma ska hjälpa dem med ett lån tills de kommit på fötter igen. Men Margareta är snålare än en smålänning och till råga på eländet avskyr hon sin svärdotter. Tess är inte särskilt glad i sin svärmor heller och börjar fundera på om hon inte skulle kunna mörda henne genom att helt enkelt smitta henne med corona och på så vis komma åt Magnus arv. Margareta är trots allt 85 år, rökare och har dessutom bara en lunga. Hur svårt kan det vara?

Svärmor : en krim-feelgood i coronatider

Det här är en berättelse om hur ont krut inte förgås så lätt och om hur desperation kan få den mest laglydiga människa att korsa förbjudna gränser.
Med både humor och svärta bygger Johan upp en intrig där man som läsare hela tiden brottas med vem man ska sympatisera med. Svärmodern är förstås värst av dem alla, men övriga huvudkaraktärer har också en hel del sidor som är mindre tilltalande. Magnus är kanske den av dem som man ändå har lättast att ta till sig, åtminstone till en början.
Jag tror att intrigen vunnit på att få lite mer driv redan i inledningen, för nu tar det några kapitel innan historien får fart, men när den väl får det flyger sidorna förbi, för man vill ju verkligen veta om svärmor ska överleva mordförsöket eller om Tess ska lyckas genomföra och komma undan med sin mordplan.

Jag rekommenderar den här boken till alla som gillar feelgood av det lite elakare slaget. Det är alltid kul när författare vågar tänja på gränserna i en genre och hitta nya vägar som utvecklar den.
Boken finns hos nätbokhandlarna, bl a här.

Dezmin

6 svar till “Svärmor av Johan Elfner

 1. Hahaha, vilken sjuk story! 🤣🤣
  Imponerad också av de som redan hunnit skriva en pandemistory och bli utgivna, men egentligen har ju detta pågått ett tag, man tappar nog bort tiden lite. Den lät faktiskt riktigt spännande, hehe. Och ”Ont krut förgås inte så lätt”, lol. Det är ju ett kul uttryck och verkar passa in här.

  Gillad av 1 person

  • Hehe, ja den var riktigt underhållande 🙂
   Visst gör man. En del är snabba att ta till sig händelser och som du säger har den ju faktiskt pågått ett tag.
   Lol, ja det uttrycket är riktigt passande i den här boken och den som inte gillar sin svärmor kan man fördel läsa boken. Då kommer nog deras egen svärmor att framstå som en väldigt trevlig person 😀

   Gillad av 1 person

 2. Det där låter som en riktigt kul story som dessutom ligger i tiden!

  Gillad av 1 person

 3. Tack för en snabb o bra beskrivning.
  Johan (författaren)

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s