Sarahs lag av Marie H Lundh

Det är alltid en speciell känsla när jag recenserar en bok vars manus jag varit testläsare till, men som vanligt ska jag försöka vara så objektiv som möjligt.
Det här är inte det första manuset jag läser av Marie, jag har sett hur hon har utvecklats för varje ny text hon producerat och hårt arbete lönar sig alltid, för det här är en riktigt välskriven debut!
Sarahs lag handlar om följande:
”Sarah går domarutbildningen i Svea hovrätt och framtiden är utstakad. Tror hon i alla fall, tills det visar sig att högsta chefen har lånat ut henne.  De kommande åren ska inte alls tillbringas i Stockholm som planerat, utan i Norrland på en tingsrätt i en stad Sarah aldrig har hört talas om.   Några veckor senare kliver hon av propellerplanet. I två år ska hon vara domare vid tingsrätten i fjällkommunen Nordmyr men inte bara det, hon ska även bo och leva här, vilket är en helt annan sak. Samtidigt är hon glad att slippa vistas i samma stad som mannen som påminner henne om varför hon vill arbeta i domstolsvärlden.  

Det första året i Nordmyr är omtumlande. Vem är den hotfulle killen i cargobyxor som dyker upp på hennes första rättegång? Hur kommer det sig att bästa väninnan Laura är avståndstagande? Och varför måste mormor (av alla människor) vara en mästare på längdskidor?”

Jag älskar böcker där premissen blir tydlig från början och där läsaren kastas in i handlingen på första sidan. Sarah stöter på patrull redan i inledningen och intrigen tar en tydlig riktning. Det gör att boken är svår att släppa, för som läsare vill man ju veta hur det ska gå. 
Författaren skildrar miljöer på ett levande sätt och karaktärerna är väl gestaltade. Eftersom läsaren får stifta bekantskap med ganska många karaktärer är det därför inga problem att hålla isär dem, de har alla sina speciella personligheter och känns äkta. Jag gillar relationen mellan Sarah och hennes mormor speciellt mycket, den beskrivs med både svart humor och värme och påminner lite om relationen mellan Eddie och Saffy i Helt hysteriskt (fast i Sarahs lag har den mer värme, även om den lite svarta humorn finns här med). Jag vet inte om det var författarens tanke, men Helt hysteriskt nämns på ett ställe i boken så jag antar att serien kanske bidragit till en del inspiration och Lundh har gjort en snygg avvägning här där humorn i boken håller sig på den mer ”rumsrena” sidan, samtidigt som det inte tagit udden av kvickheterna. Det är nämligen en väldigt rolig bok, trots de tyngre ämnena som avhandlas.
Det är en konst att hålla en snygg balans mellan humor och svärta, utan att berättelsen tippar över i någon riktning (eller där författarens egna åsikter blir tydliga och drar ner helhetsintrycket) och det här klarar Marie med bravur. Utan att relativisera eller förminska allvaret i de teman som ligger till grund för berättelsen, lättas historien upp med många roliga och dråpliga avsnitt.
När boken är utläst lämnar den mig med en känsla av både hopp och viss saknad efter karaktärerna, precis som en bra bok alltid gör.
Hade jag fått önska någonting så är det att Marie vågat ta ut svängarna lite mer i den svarta humorn, men det är förstås mer en smaksak.

Hantverksmässigt behärskar Lund verktygen till fullo. Hon vet vikten av att gestalta och var det passar bäst, hon vet hur man skriver trovärdiga och snygga dialoger och hon vet hur man skapar målande miljöer och färgstarka karaktärer.
Hon har hittat sin röst och ett språk som flyter galant, väl anpassat till genren.

Tack själv, Marie! Det har varit ett sant nöje att få hjälpa dig, att bolla med dig och att få komma med förslag och synpunkter på hur du kan förbättra och slipa på dina berättelser.
Efter hårt kämpande har du nu en debut som du, oavsett hur mycket du utvecklas som författare, alltid kan se tillbaka på och vara stolt över. För i en tid där alltför många jäktar fram sin debut för att få se sitt namn på en bok tillgänglig i handeln, oavsett slutresultat, är det här kanske det viktigaste av allt: Att kunna stå för sitt första verk även efter man skrivit fem eller tio böcker till.
Sarahs lag är välskriven och väl redigerad, den är medryckande och den är framförallt en bok som jag varmt kan rekommendera till alla som gillar feelgood med det där lilla extra.
Lycka till med boken nu och jag hoppas den hittar många läsare, för det är den värd!
Fr o m den 3/3 går Sarahs lag att köpa, bl a här.

6 svar till “Sarahs lag av Marie H Lundh

  1. Vilken fin recension, låter som en härlig läsupplevelse. 🙂
    Kul med en recension av feelgood med som omväxling. 🙂

    Gillad av 1 person

  2. Av någon anledning har boken inte nått mig än (den har ju varit ute och farit och nu vet jag bara inte varför dem dröjer) men jag kan knappt vänta på att få läsa. Så fint att få ta del av dina tankar om den.🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s