Hur marknadsför jag min roman?

Trots att det till sommaren är tre år sedan jag la min litterära penna på hyllan på obestämd framtid, får jag då och då fortfarande frågor från debuterande författare som undrar om jag har marknadsföringstips.
Så, jag tänkte att jag skulle skriva några rader om mina erfarenheter från branschen gällande detta.

Först och främst: Det är skillnad på facklitteratur och skönlitteratur så tillvida att facklitteratur, självhjälpsböcker, etc ofta är lättare att sälja. Detta eftersom de har ett högre USP (Unique Selling Point), alltså vad som gör just din bok unik i jämförelse med dina konkurrenter på marknaden.
Detta skrivet finns det givetvis bättre och sämre sätt att nå ut även med din roman.
Jag tänkte lista några.

En vanlig missuppfattning bland dem som gett ut sin första bok är att förlaget (i det fall man debuterat på ett traditionellt förlag) sköter allt som har med marknadsföringen att göra. Det är en sanning med modifikation.
Förlaget använder förstås sina kanaler, annonserar i SvB:s katalog (där författaren även får med sitt debutantporträtt), o s v. Tyvärr räcker inte det här för att nå genom bruset om du är en okänd debutant.
Så, vad mer kan en debutant göra för att bygga upp sin läsarkrets?

Om du inte redan i starten har en plattform på sociala medier med många följare, är det enkla svaret att nöta golv. Alltså att själv boka signeringar hos bokhandlare eller i andra affärer, jaga författarframträdanden på t ex bibliotek, eller åka runt på marknader.
Många egenutgivare har lyckats sälja en hel del böcker på det här viset, men det förutsätter förstås att man har en god egen drivkraft. Det förutsätter också att du har ett visst kapital eftersom inget är gratis, annat än just författarframträdanden då du dels får ersättning för tiden du pratat om din bok och dels får resan betald.
Dock behöver man inte åka så långt. Bor man i en större stad kan man säkert hitta signeringstillfällen i flera butiker i samma stad. Bor man i en mindre finns alltid möjligheter att besöka grannkommunernas butiker.

Kan man sälja böcker via sina plattformar på sociala medier?
Såklart man kan, men det förutsätter att du har många följare. Att berätta om sin bok för ett par tusen följare på Instagram eller Facebook kommer inte att hjälpa dig särskilt långt. Säkert kan du sälja 30-40 ex, men de flesta vill sälja fler böcker än så. Om du vill använda sociala medier som ett marknadsföringsverktyg måste du därför först bygga en bas med ett rejält antal följare och då pratar vi om många tusen. Jag brukar säga att runt 10 000 st är en bra början, men gärna ännu fler.
Du kommer dessvärre inte att bygga den skaran genom att berätta om ditt skrivande (så många är inte intresserade av vare sig författandet eller hantverket bakom det). Du måste bygga upp antalet följare med något helt annat, något som engagerar många och då börja i god tid innan din bok släpps då detta ofta tar flera år att uppnå. Ämnen som politik, träning, mode, etc är några exempel på sådant som engagerar folk.
Släpper du därefter en bok har du sedan en stor följarbas som redan är nyfiken på vad du gör och lojal mot dig. Sannolikheten att fler ur den gruppen ska köpa din bok är alltså större än antalet köpare som följer dig endast för att du skriver en bok.
Undantaget är när du nått så många läsare med ditt skrivande att du har många tusen som följer dig p g a att du är en författare och som väntar på nästa bok av dig, men för att komma dit måste du börja någonstans.

Det finns förstås andra avvikelser från det här, men de hör till en mycket liten skara författare. Sådana som t ex Ajvide Lindqvist och Jonas Jonasson som skrivit en bok vars handling skapat en enorm nyfikenhet och därmed blivit en snackis redan i ett tidigt skede. Det är mycket ovanligt att det händer och hoppas man på det är det nog en bättre idé att börja skrapa trisslotter för då är förmodligen sannolikheten högre att du får utdelning på en eventuell vinst.

Det var mina tips.
Författandet är idag inte samma sak som det var för 15-20 år sedan. Idag måste de allra flesta författare ut och möta sina läsare för att nå genom bruset, åtminstone om de inte är kända sedan tidigare eller har stora följarbaser på sina sociala nätverk och det gäller även den som inte planerar att bli rik på sitt skrivande, men som åtminstone vill dra in något som kan liknas vid en inkomst.

Jag tror jag fick med de viktigaste delarna ovan, men har någon några frågor är det förstås fritt fram att ställa dem i kommentarsfältet.


Annons

12 svar till “Hur marknadsför jag min roman?

 1. Intressant inlägg!
  Det hade varit intressant att veta på ett ungefär vad majoriteten av författare tjänar på sitt skrivande och hur många som kan försörja sig på det.
  Finns det något sätt att kolla det på utan att fråga hen och vad är en skälig inkomst för att kunna leva på det?

  Gillad av 1 person

  • Sanningen är att de flesta inte kan försörja sig enbart på sitt bokskrivande. De flesta har andra sysselsättningsformer bredvid.
   Ja, det går att kolla på allabolag.se eftersom de flesta författare också är egna företagare.
   Du kan söka på namnet där. En del, som t ex Camilla Läckberg, och som har aktiebolag kan dock ha ett annat namn på bolaget. Läckberg tror jag har Camlack. Men bläddrar man ett tag så brukar man till slut hitta.
   Ligger omsättningen på under en halv miljon kan man nog utgå ifrån att författaren har andra inkomstkällor, alternativt lever med någon som kan ta huvuddelen av inkomstansvaret.
   En halv miljon låter kanske mycket, men från det ska skatt och sociala avgifter dras (åtminstone om författaren tar ut sin inkomst som lön och inte som aktieuttag där skatten är något lägre), så på en halv miljon får författaren behålla ungefär hälften, alltså ca 250 000 kr. Under det i årsinkomst blir det knapert för de allra flesta.
   Är det ett aktiebolag (och inte en enskild firma) redovisas löneuttag och aktieuttag öppet och då är det även enkelt att se om författaren tar ut någon lön alls. Gör denne inte det får man nästan förutsätta att någon annan i hushållet står för räkningarna, eller att författaren har annan sysselsättning bredvid sitt skrivande.

   Gilla

 2. Tack för svar!
  Jag tror att jag skulle klara mig på 150 000 efter skatt per år så om jag får min bok publicerad måste jag då få in omkring 300 000 kr på den?

  Gillad av 1 person

 3. Bra sammanfattat! 🙂 det där kan visst inte sägas nog tydligt, folk verkar fortfarande nära en tro att alla författare lever på sitt skrivande, att det är en lätt försörjningskälla för den som inte vill ha ett vanligt jobb osv, när sanningen snarare är att för de flesta är det inte att jämföra med en heltidslön och för de förhållandevis få som faktiskt lyckats skapa en försörjning skedde det inte direkt med första boken utan kanske med den tredje eller så, iaf om man ligger på ett traditionellt förlag 🙂 att alla författare är rika är en myt vi nog kan skrota nu. 😁

  Gillad av 1 person

  • Tack! 🙂
   Precis, det där är en myt som verkligen fått djupt fäste bland det skrivande folket.
   Så är det och även den som ligger på ett traditionellt förlag får jobba hårt för att nå genom bruset (alldeles oavsett förlagets storlek). Förlaget kan ju bara göra en liten del av marknadsföringsarbetet, det stora måste författaren göra i nio fall av tio 🙂
   Haha, ja oavsett ansträngningar blir de flesta författare aldrig rika på sitt skrivande.

   Gillad av 1 person

 4. Spännande ämne!
  Jag har också en fråga.
  Om jag har 2k följare på FB eller Instagram, varför köper inte fler än ett femtiotal mina böcker via den kanalen då? De följer mig väl också för att mina böcker är intressanta?
  Jag förstår att den med tiotusentals följare har lättare att sälja vad det än är de marknadsför men om mitt ämne är böcker borde väl det också ge utdelning?
  Undrar också om inte recensioner ger något?

  Gillad av 1 person

  • Nja, flertalet följer dig nog inte för att de är intresserade av just dina böcker, utan för att ni delar skrivandet som intresse och lär av varandra i det.
   Se till dig själv. Av dem du följer, hur många av deras produkter är du intresserad av? I alla fall om du följer någon p g a att du delar ett intresse.
   Jag kan ta ett exempel: Jag gillar även att titta mycket på film. Hade jag haft ett stort intresse för hur man gör filmer hade jag säkert följt en mängd regissörer och manusförfattare också, men produkterna som dessa har skapat är kanske inte lika intressanta. Jag har redan mina favoritregissörer vars filmer jag hellre lägger tiden på att se.
   Recensioner är också överskattat som helhet. Jag vet egenutgivare som knappt fått några recensioner alls (men som lagt mycket vikt vid att vara ute och prata om sina böcker) som sålt mycket bättre än författare på traditionella förlag som fått många recensioner.
   Blir däremot din bok kritikerhyllad i de stora tidningarna kan det alldeles säkert ge en fin skjuts.

   Men, som helhet är det bästa tipset om du vill nå många läsare att bygga din egna läsarkrets och det enklaste sättet att göra det är att vara ute och träffa presumtiva läsare.

   Gilla

 5. Jag har inte tänkt på det på det sättet men det stämmer nog. Det är skillnad på att följa någon för att man delar ett intresse och att följa någon för att man är intresserad av någons produkter och tips.
  Trodde recensioner gav mer faktiskt men med så många böcker som kommer ut årligen är det kanske inte konstigt om även sådana går in genom örat och ut genom det andra 🙂

  Gillad av 1 person

 6. Precis. Däremot kan du skapa intresse kring dig som person genom att skriva om andra ämnen som t ex politik, hälsa, träning, m m och på så vis bygga en bra följarbas.
  Men att skriva om ditt skrivande i försäljningssyfte, gagnar dig främst om dina följare endast följer dig för att de väntar på din nästa bok.
  Ja recensioner finns det gott om idag kring varje ny bok som kommer ut, så även där drunknar man lätt i mängden 🙂

  Gilla

 7. Kul sammanträffande att du skrev om detta just när jag uttryckte att jag tycker det är jobbigt att försöka synas som författare – trots att jag inte ens är utgiven.😁
  Mycket av det du nämner är sådant jag lyfter som skrivcoach och många tror just att de liksom kan luta sig tillbaka och låta förlaget sköta ungefär all marknadsföring bara de blir antagna. Om det varit så enkelt …☺️

  Gillad av 1 person

  • Ja det var ett lustigt sammanträffande, men tror att det är ett ämne som alltid finns närvarande när man blivit, eller är nära, att bli utgiven.
   Precis, hade ju varit fantastiskt om det varit så enkelt 😊

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s