Pablo Escobar

Låt oss tala om förbrytaren Escobar, född 1949 i Medellin, Colombia, död (nästan exakt på sin födelsedag) 1993 i samma stad.
Han började sin kriminella karriär som biltjuv. Bilarna han stal plockade han isär och sålde i delar. Därefter övergick han till kokainförsäljning och byggde på så vis upp ett drogimperium. Detta gjorde Escobar till en av världens rikaste människor och 1989 listade Forbes honom som världens sjunde rikaste man.

Han donerade ofta pengar till fattiga, vilket gav honom en Robin Hood-status bland dessa och i början av 80-talet var han också politiskt aktiv och invald som ersättare i parlamentet. Han ska även ha haft ambitionen att bli landets president.
Justitieminister Rodrigo Lara Bonilla, pekade dock ut Escobar som brottsling vilket fick Escobar att låta mörda Bonilla 1984. Därefter gick Escobar i exil i Panama och Nicaragua och 1989 beordrade han mordet på president Luis Carlos Galán.

Till slut överlämnade sig  Escobar till myndigheterna, efter att ha försäkrat sig om att han inte kunde bli utelämnad till USA eller Colombia.
Han satt av sitt straff på La Catedral, ett lyxigt fängelse där han själv fick bestämma det mesta. Därifrån kunde han fortsätta att styra sitt imperium.

Sommaren 1992 började jakten på Escobar och efter att ha spårat ett samtal från Escobars mobiltelefon, kunde man slutligen lokalisera hans gömställe i Medellin. Vid gripandet försökte Escobar och hans livvakt fly, men båda sköts till döds.
Flera firade Escobars död, men där fanns också tusentals sörjande som besökte hans begravning.

Källa: Wikipedia

sig

2 svar till “Pablo Escobar

  1. En del människors liv är ju som den värsta fiktionen! Det låter mer som något från en bok än verkliga händelser. Vad spännande och lite kusligt att få läsa om förbrytare, speciellt denna Pablo som trots sin ondska hade en god sida och donerade pengar till fattiga.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s