Lektörer

Jag är väldigt tacksam över att jag började skriva och debuterade under en tid när marknaden inte svämmade över av olika aktörer som erbjuder tjänster för att komma tillrätta med sitt manus.
Personligen har jag aldrig anlitat en lektör och det gick ju vägen ändå, men så har jag också haft turen att komma i kontakt med riktigt skickliga testläsare. För med bra testläsare behöver du ingen lektör och testläsare är gratis eftersom man erbjuder dem samma tjänst tillbaka.
Problemet som novis, brukar vara att hitta duktiga sådana och därför är det många som letar efter lektörer i första hand för att få hjälp med att slipa sitt manus.

Det finns duktiga lektörer där ute, problemet är bara att det också finns en rad direkt olämpliga sådana. Och hur ska någon som precis fått ihop sitt första manus veta vilka som är värda pengarna och vilka som kan likställas med att kasta pengarna i sjön?
Det blir lite som ett lotteri för dem. Dessutom är det kanske lätt att utgå ifrån att priset är det mest avgörande, ju högre pris desto duktigare lektör. Så är det tyvärr inte heller, även om det givetvis kan finnas lektörer som är värda sin vikt i guld.

Så, här kommer ett par tips på hur den som går i tankarna på att anlita en lektör, åtminstone kan försöka sålla agnarna från vetet.

Är det en lektör som även jobbar åt bokförlag och då kanske i första hand åt större sådana? Då är det med stor sannolikhet en garant för att personen är värd pengarna.
Har du kontakt med andra författare som tagit hjälp av lektörer?
Be dessa om tips och fråga inte bara en, utan flera.

En lektör kostar en slant och därför är mitt råd att i första hand försöka hitta lämpliga testläsare. Då får man gratis hjälp med att hitta de största felen i manuset så det inte slutar med att man måste anlita lektörer flera gånger, för då blir det dyrt och det är ändå ingen garanti för att manuset antas av förlag. I vissa fall kan det t o m vara tvärtom.
Jag läste en tråd i en författargrupp på FB där en författare som fått sitt manus antaget av ett större förlag, hade börjat med att anlita en lektör. Lektören gjorde då nedslag på språket, förmodligen utan att förstå att författaren behärskade språket mycket väl, men ville jobba med verkshöjden.
Författaren valde dock (som tur var) att gå på magkänslan och tog inte till sig av ändringarna som lektören föreslog. Det större förlaget nappade ganska omgående eftersom de förstod grundtanken med manuset.
Så, kort sagt, jag kan inte nog understryka vikten av att hitta rätt lektör. I allra värsta fall kan en lektör t o m försämra förutsättningarna för manuset. Åtminstone om de inte klarar av att bedöma vad författaren vill åstadkomma med manuset.

Det är mina råd i alla fall.
Lycka till och tänk på att det är bättre att tänka igenom ett beslut några gånger, än att förhasta sig. Att vara eftertänksam och göra noggrann research kan spara mycket pengar i slutändan 🙂

Dezmin

6 svar till “Lektörer

 1. Känner precis som du. Dagligen dags ser man folk erbjuda sina tjänster i olika grupper och det är nog väldigt lätt för den oerfarne att haka på eftersom de kanske inte alltid vet var och hur de ska hitta ett bättre alternativ, och de tror kanske att alla är kvalificerade och likvärdiga. Och sedan betalar de femsiffriga belopp för någon som kanske inte kan ge dem den hjälp de behöver. Det kan verkligen inte vara lätt att vara debutant idag, när man dessutom heller inte längre kan veta vilka förlag som är traditionella och vilka som kommer att be en betala för utgivning när man skickar in sitt manus, som jag vet att du varit inne på tidigare. För bara 7-8 år sedan såg det ju helt annorlunda ut på marknaden. Mycket har hänt men jag vet inte hur mkt som varit till det bättre.

  Gillad av 1 person

  • Jamen precis! Håller helt med dig i allt.
   Ja det med. Idag har ju många mindre förlag (och en del medelstora också) som tidigare varit traditionella, bytt till hybridutgivning, men utan att det framgår någonstans. Så det blir ju också något som oerfarna författare måste förhålla sig till.
   Undrar också om den här utvecklingen är till det bättre. Det måste i alla fall bli grymt förvirrande för den som är ny.

   Gillad av 1 person

 2. Gud så bra att du tar upp det här. För jag blir så arg när jag t.ex. ser outbildade personer ta betalt för lektörsläsning. Eller när jag ser att lektörer som jag vet gjort ett dåligt jobb blir rekommenderade. Och så kan jag inte säga något.
  Förra veckan skrev jag ett långt inlägg för Instagram om detta men som jag inte vågade lägga upp. För många håller varann om ryggen och jag är rädd att bli ”drabbad” eller smutskastad på något vis.
  Men jag kommer lägga ut något, håller bara på att formulera mig.😉 Att inte ta hänsyn till författarens/kundens text, ambition och ansats med sitt manus är ju så fel det bara kan bli. Ja, jag kan skriva hur mycket som helst om detta men ska inte kapa tråden. Bra att du tog upp det iaf.🙂

  Gillad av 1 person

  • Tack! 🙂 Ja, jag kände själv att det var dags för jag upplever samma sak. Det finns alldeles för många lektörer där ute som är direkt olämpliga att anlita och som inte kommer att hjälpa författaren ett dugg.
   Jag förstår hur du tänker angående detta, för det sorgliga är att när man försöker påpeka något som brister hos vissa lektörer, blir man genast utpekad som en illvillig person. Givetvis av den lektören och eventuellt också ”vänner” till den lektören.
   Jag behöver egentligen inte bry mig, för det drabbar ju inte mig, men jag tänker alltid att det är jättesorgligt när någon som kanske precis börjat skriva, drabbas. Om man kan förhindra att en enda person slipper bli snuvad på pengar i onödan, har man ju ändå gjort skillnad.
   Ingen fara, du får gärna kapa och komma med din syn på saken 🙂

   Gillad av 1 person

 3. Jag anlitade både testläsare och lektörer. Det är inte gratis så det är bra att rensa bort de största felen innan lektören anlitas. Svårt att hitta rätt i den djungeln….

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s